10 Haziran 2009 Çarşamba

Frank Rijkaard



Takımları futbolcular şampiyon yapmaz ; Teknik Direktörler yapar. Benim inandığım budur.

Özellikle büyük kulüplerde bu kesinlikle böyledir. Büyük kulüplerde teknik, taktik ve antreman bilgisinin çok dışında ; yönetilmesi çok daha zor olan ama ancak iyi yönetildiğinde takımı şampiyonluğa taşıyacak konular var ;
Basın ilişkileri ,yıldız futbolcuların yönetimi ,yönetim ve idari heyetle ilişkiler, taraftarın saygı ve sevgisini kazanabilmek gibi..

İşte bir takımı bu yüzden teknik direktör şampiyon yapar. Saha içi bilgisi dorukta da olsa bu konularda yeterli olmayan teknik adamların takımları hep başarısız olmuştur.
Çok yakın olarak, bu seozn Mustafa Denizli örneğini gördük.
İlk olarak, iki başlılık ortadan kalktı Beşiktaş'ta. İdari menajerdi , futbol şubesi sorumlusuydu gibi insanların takımın sahibi gibi konuşmaları, tesislerde gezmeleri, karar almaları ve basınla yakın olmaları ortadan kalktı. Kimse kalkıp da Mustafa Denizli'nin işine burnunu sokmadı ; saygıdan sokamadı.

İşte Galatasaray'da da bu eksikti..
Ne Skibbe'de ne Bülent Korkmaz'da farklı nedenlerle bu özellik yoktu ve ligin en iyi kadrosu bu yüzden 5.oldu.

Mesela Lincoln Bülent Korkmaz'ı yendi karizmasıyla; tanımadı adeta ; ya Rijkaard'a bunu yapabilir mi?

Ya da basın daha ilk günden "kim bu Skibbe , yakışmıyor Galatasaray'a" diye bas bas bağırdı ; Rijkaard'a diyebilirler mi?

Adnan Sezgin kadro yapıp Rijkaard'ın eline verebilir mi?

Hoşgeldin Rijkaaard , yolun açık ola..

2 yorum:

  1. Teknik Direktörler gerçek bir orkestra şefi gibidir.Orkestra elemanlarının hepsi dallarında virtiöz olsalar dahi şef onları iyi yönetemezse uyumlu bir müzik ortaya çıkmaz.Tüm elemanlar tek,tek çok iyidirler.Ancak beraberce meydana getirecekleri eserin güzelliğini şefin yönetimi sağlar.Geçen yıl tüm kamuoyu Galatasaray'ın çok iyi futbolculardan kurulu olduğunu söylüyordu.Bu yıl herhalde biraz da takviye görürler.Sezon sonunda Rijkaard'ın notu ortaya çıkacak.Allah yardımcısı olsun.Türkiye'de bu işler zor.Zira hedef tek [ ŞAMPİYONLUK...]

    YanıtlaSil
  2. Değerli Bloger ve sn.yorumcu;
    Bir takımın başarısını getirip Antrenör'e dayamak yanlış olabilir.Dünya'da en iyi Antrenör kim dendiğinde yanıtınız ne olurdu? Elinizde üstün yetenekli bir çok oyuncu varsa,tüm planlarınız tutar.Bu oyuncuların Antrenör veya bir başkasına ihtiyacı yoktur.Çıkarlar,oynarlar,yaratırlar ve maçı alırlar.maradona yı yetiştiren bir hoca varmıdır veya varsa kimdir yada şu anda hangi genci Maradona yapmak için eğitiyordur? Dilerim şimdi göklere çıkardığımız kişileri kısa zamanda kovma noktasına gelmeyiz.Her işte olduğu gibi Futbol da sonuç oyunudur.Sonuçlar iyi olduğu sürece atmosfer olumludur.Değilse ilk hedef Antrenör oluyor.Şu an Mustafa Denizli'de olduğu gibi.Halbu ki geçen sene beşiktaşı ne M.Denizli şampiyon yaptı ne de bu sene başarısız!!Önemli olan süreklilik.Sir Alex Ferguson da olduğu gibi.Kimse Ferguson'dan takımı hemen bu yıl şampiyon yapması konusunda garanti istemiyor.Olamıyor da.Çünkü böyle bir istek bilimsel akıla sığmıyor.Önemli olan futbolu seyredilebilir kılmak.Bu gün takım kurulup yarın şampiyonluk yok.

    YanıtlaSil