25 Şubat 2009 Çarşamba

Ziyaretçiler # 1


Spor sektöründe çalıştığım için, önemli oyuncular,spor adamları, teknik adamlar ve yöneticilerle görüşme imkanım oluyor.
Bundan sonra, elimden geldiğince görüştüğüm kişilerle küçük ropörtajlar yapıp sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Bu serinin ilk konuğu futbolculuk kariyerinde Türk futbolunda silinmeyecek bir iz bırakmış olan, şu anda da Ümit Milli Takımımız'ın teknik direktörlüğünü yapan efsanevi bir isim ; Hami Mandıralı..
Çok severdim Hami Mandıralı'yı futbolcuyken, yıllar sonra teknik adamlığa yeni başlamışken şahsen tanıştım ve saygım bir kat daha arttı. Çok ılımlı, iyi kalpli, sakin, işini çok seven ve gençlerle çalışmaktan büyük keyif alan bir insan..
Hami Hoca, Fatih Terim tarafından Ümit Milli Takım Teknik Direktörlüğü'ne getirilmeden önce, U-17 Milli Takımımız'da Şenol Ustaömer'in yardımcılığını yapıyordu. Hatta geçen yaz Antalya'da yapılan 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda takımın yardımcı antrenörü idi. Ümit Milli Takım teknik direktörü olmasına şaşırmıştım biraz. Üst kategori bir takımın başına yardımcı anternörün değil de teknik direktörün getirilmesini beklersiniz ancak kendi deyimiyle Fatih Hoca öyle tercih etmiş.

Demarke : Hocam, Ümit Milli Takım'ın Avrupa Şampiyonası elemeleri kurasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hami Mandıralı : Geçtiğimiz elemelerden tanıdığımız rakiplerimiz var. Grubun en güçlü takımı biziz ve gücümüzü sahaya yansıtabilirsek elemeleri geçeceğimizi tahmin ediyorum.

DeMarke : Futbolculuğunuz döneminde İstanbul'a transfer olmak istediniz mi?
Hami Mandıralı : 1996 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne gittiğimizde Fatih Hoca da Galatasaray ile anlaşmıştı ve beni de Galatasaray'da görmek istediğini söylemişti. Ben de Galatasaray formasını öpüp basınla konuyu paylaşmıştım. Ancak, o dönemin Galatasaray yönetimi bir nedenle Trabzonspor'la olan ilişkilerinin zarar göreceğini düşünerek son anda bu transferden vazgeçti. Yoksa, ben Galatasaray'a söz vermiştim ve orada oynayacağım için de heyecanlıydım.

DeMarke : Hocam, göreviniz gereği ülkemizin altyapıdan gelen oyuncu ordusunu en iyi bilen kişisiniz. Ümit Milli Takımımız'ın kadrosu bu elemelerde nasıl şekillenecek? Bize yeni yıldız adaylarının müjdesini verebilir misiniz?
Hami Mandıralı : Son 3 haftadır yurtdışı seyahatindedim. Seyahatimin amacı yetenekli gurbetçi gençlerin Türk Milli Takımı'nı seçmesi için görüşmeler yapmaktı. Birçok oyuncumuzun aileleri ile görüştüm. Onlar için çok önemli bu temaslar. Kendilerini özel hissediyorlar. Çocuklarının Türk Milli Takımı'nı seçmesi yolunda bu çok önemli bir adım oluyor, Federasyon buraya kadar gelip bizimle ilgileniyor , bizi önemsiyor diyorlar. İnşallah yeni Mesut'lar olmayacak.

DeMarke : Birkaç yeni isim öğrenebilir miyiz?
Hami Mandıralı : Defansın sağında Arda Yavuz var. Essen'de oynuyordu , Milli Takım'a çağırdık. Süper iki maç oynadı hemen Erdoğan Arıca transfer etti, şimdi Hacettepe'de.
Orta sahada İngiltere'de Reading'de oynayan Jem Paul Karacan, İsviçre Basel'de oynayan Serkan Şahin , Grasshoppers'dan Ergün Belise , Almanya'dan Tunay Torun..Bunlar Türkiye'de henüz çok bilinmeyen ancak her biri çok önemli oyuncular olabilecek isimler. Gökhan Töre örneği var bir de..Türkiye'de kaç kişi tanıyor ama biz onu U 17 Milli Takımımız'a aldık , şimdi de Bayer Leverkusen'den Chealsea'ye transfer oldu. Çalışmalarımız çok yoğun olarak devam edecek. Yurtiçi zaten sürekli takipteyiz. Denizli'de 1995 doğumlu Recep Niyaz var mesela; büyük potansiyel. O yaşlara kadar iniyoruz scoutingde.

DeMarke : Hocam, Aydın Yılmaz,Batuhan Karadeniz,Caner Erkin,Nuri Şahşn gibi oyuncuların yaşı Ümit Milli'ye tutuyor. Bu oyunculardan faydalanacak mısınız?
Hami Mandıralı : Bu hassas br konu. Bahsettiğimiz oyuncular hem kendi takımlarında hem Milli Takımlarda A takım seviyesinde önemli sorumluluklar alacak hale geldiler ve alıyorlar. Fatih Hoca da zaman zaman A Milli Takım'da kullanıyor onları. A Milli'de sorumluluk almış bir oyuncuyu daha sonra Ümit Milli'ye motive etmek de oldukça zor oluyor. Takımla aynı havayı yakalayamıyorlar. Bu nedenle tüm turnuva boyunca Ümit Milli'de hizmet edecek oyuncuları ağırlıklı tercih etmeye çalışıyoruz.

DeMarke : Hocam, yolunu açık olsun. Samimi sohbetiniz için çok teşekkür ederim..

2 yorum:

  1. Nice Stuff!

    Commendable Blog indeed!

    Dear Blogger, need your valuable feedback for:

    www.octandigital.com

    Regards,
    Mehta

    YanıtlaSil
  2. Çocukluğunda mahalle maçlarında her şutundan sonra "Haamiiii" diyen birinin, bu blogda O efsaneyi görmesi çok güzel bir duygu :)

    GS formasını öpmüştüm demese sevincim daha da artacaktı ama neyse, bunu da Hami'nin açık sözlü Trabzon delikanlısı olmasına yoralım.

    YanıtlaSil