16 Şubat 2009 Pazartesi

" Mes Que un Club "



Bir Takımdan Fazlası..

İşte, Barcelona'da yaşayan Katalanlar için futbol takımlarının değeri , gönüllerindeki ve hayatlarındaki yeri budur. "El Barca" kolayca adlandırılamayacak bir organizasyonun ve tarih sayfalarında yer bulmuş bir sosyal kavganın sembolü , bayrağıdır.

Barca , bir ulusun devlet olmak için ihtiyaç duyduğu semboldür.

Eğitim için gittiğim Barcelona'da yaşadığım 1,5 sene boyunca buradan gitmeden önce İspanya ve Barcelona ile ilgili hiç bilmediğim ve orada yaşamadan çok da anlaması mümkün olmayan bir kültürü tanıdım ; Katalan Kültürü..
"İspanyol değil" , "Katalan"..
Bir Barcelona'lı için çok kesin çizgilerle ayrılmış ve doğuştan gelen bir gerçektir bu ; Katalan Olmak ! Bununla her zaman, her yerde, her şekilde gurur duyup, bunu hep ön plana çıkarırlar. İspanyolca değil Katalanca konuşurlar (ki Katalanca tamamen farklı bir dildir), okullarda Katalanca eğitim verirler. Belediye Binası ve Polis Merkezi'nin olduğu meydanda, bu binaların tam karşısında Katalan Parlamentosunu ve Katalan Emniyet Müdürlüğü'nü görürsünüz , ki Barcelona içinde bunların sözü geçer.

Barcelona'yı bir takımdan fazlası , Katalanlar'ın "el Barca"sı yapan hikayeye gelelim ;

1930'larda İspanya İç Savaşı sıralarında, El Caudillo (General Franco)'ya en çok direnen bölge Katalunya olmuştur. Madrid'li olan Franco koyu bir Real Madrid taraftarıydı ve ülkedeki Castillan'lar(Madridliler) hariç tüm diğer etnik gruplara karşı ayrımcı bir yönetim gösteriyordu. Bu yüzden Barça-Real Madrid maçlarında Nou Camp tamamen doluyordu. Franco'nun yasakladığı Katalan bayrakları stada asılıyor, maç sonunda taraftarlar, futbolcular kadar yorgun oluyorlardı. Katalunya varlığını sadece Nou Camp'ta sürdürüyordu ve Franco'nun el sürmeye cesaret edemediği tek Katalan sembolüde Barça'ydı. Susturulan bir ulusun futbolla başkaldırışıydı bu. Gerçi Franco öleli çok oldu ama Barça hala Katalonya'nın sembolü. İşte bu yüzden Barça, Katalonya'da kutsal sayılıyor. Yine işte bu yüzden Barcelona kurulduğundan beri kutrsal bayrak saydığı formasına ticari kazanç sağlayacağı bir reklam almıyor. Son iki sezondur formalarında gördüğümüz Unicef reklamı da tahmin edebileceğiniz gibi yardım amacı taşıyor.

Barcelona'da Camp Neu'nun bulunduğu Les Corts caddesi her maç günü şehrin her yerinden akan 100.000 Katalan ile dolar, onların marşları ile inler. Kavga ile savaşla ve nefretle değil ; sporla bayraklarını dalgalandırmak , seslerini duyurmaya çalışırlar..
Saygı duyulacak bir takımın saygı duyulacak öyküsüdür..

3 yorum:

  1. laporta pfizer/viagra reklamini almak icin katalan halkin nabzini epey yokladi ama kamuoyu baskisi galip geldi. yilda 30 milyon dolar icin. nedir ki? her yil ekstradan 30 milyon dolar gelse, eto'o ve henry'nin yanina jupiter'den adam mi getirecek? bazen paranin karsiligi metayi bulmak imkansiz olabiliyor. temiz kalsin o forma. yalan yok, iskillenip unicef'i bile halki goguste bir imge/markaya alistirma on hazirligi olarak algiladigim oluyor. umarim boyle sinsi bir plan pesinde degildir baskan.

    força barça...

    YanıtlaSil
  2. Özellikle diktatörlüğe eğilimli Yöneticilerin, toplululukları daha etkili gütmek için kullandıkları postmodern bir uyku ilacı olarak zekice kullanılmaktadır futbol.Fakat arkadaşımızın aktardığı bu bilgi ezberlerimizi bozdu.Demekki neymiş :futbol tarihin bir döneminde direniş hareketinin motoru olarak karşı silah mahiyetinde de kullanılmış!Bunu da kayda geçiyor ve kalıplaşmış düşünce sistemlerinden uzak durarak dünyayı mümkün olan en geniş perspektiften izlememiz gerektiğini bir kez daha fark ediyoruz.Teşekkürler...ERDAL KARACA

    YanıtlaSil
  3. " ŞUNU ANLAMANIZ GEREKİR Kİ; KATALUNYA TOPRAKSIZ BİR DEVLETTİR VE FC BARCELONA ONUN ORDUSUDUR"

    SIR BOBBY ROBSON..

    YanıtlaSil