4 Kasım 2009 Çarşamba

Castrol Rankings


Abi bence gelmiş geçmiş en büyük oyuncu Cristiano Ronaldo..Üstüne adam tanımam.
Yok olum, Maradona daha iyiydi bence..
Messi gibisi gelmedi be abi..

2010 Dünya Kupası resmi sponsorlarından Castrol , bu sorunun cevabını kişiden kişiye değişmeyecek ve görecesiz hale getirecek bir yol buldu. Artık , Dünyanın en iyi futbolcusu bilimin yardımıyla ve sahada gösterilen performansın tüm ayrıntılarıyla sayıya dökülmesiyle belirlenecek.

Castrol bunu yapabilmek için bir endeks geliştirdi. " Castrol Index "

Bu endeksin onlarca parametresi var. Çıkış noktası da bir oyuncunun sahada yaptığı her hareketin takımının gol atmasına veya yemesine pozitif veya negatif ne kadar katkı yaptığını hesaplayıp bunu puanlandırmak ve maç boyunca oyuncunun bir toplam endeks puanını hesaplamak.

Castrol Rankings , dünyanın 5 büyük ligi ve Şampiyonlar Ligi'nde oynanan bütün maçları 65 kişilik bir analiz ekibiyle İngiltere'deki merkezinde yüksek teknoloji veri girişi ve analizi programları yardımıyla izliyor ve klavyede her hareket için tanımlanmış kısayolları kullanarak oyuncuların endeks puanlarını oluşturuyor. Mesela, oyuncu her attığı olumlu veya olumsuz pas da puanlar topluyor ancak bu pasların oyunun hangi alanında olduğunu ve skora etkisinin ne olduğu her pas için değişiyor. Aynı şekilde atılan ve yenilen goller de zorluk derecesi , golde kalecinin payı, golcünün payı gibi çeşitli etkenlere göre farklı puanlanıyor.

Bu puanlar her ay sonunda toplanıyor ve dünyanın geçtiğimiz ay içerisindeki en iyi futbolcusu ortaya çıkıyor.


Bu durumda dünyanın en iyisi de sakatlık yaşamayan , performansını hep belirli bir seviyenin üstünde tutabilen ve bunu yaparken de skorun üzerinde etkisi olan oyuncular olabiliyor.

Sistem aslında en ilkel açıklamasıyla bizim de spor gazetelerimizin yaptığı ligin en değerli oyuncusu puan sıralamasına benziyor. Orada endeksi oluşturan 5 - 6 parametre varken ; burada bu sayı 65'e çıkıyor ve 5 dünya ligi aynı anda değerlendiriliyor.

Castrol Rankings'de Ekim ayında Thierry Henry dünyanın bir numarası ,takım arkadaşı Messi ikinci ve Cristiano Ronaldo da 3.sırada..Ronaldo lansmanı yaparken bir numaranın içindeydi ama 1 aylık sakatlığı O'nu listeden biraz daha uzaklaştırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder